Připomeňte mi někdo, proč jsem se těšila zpátky?

Místo abych po večerech vymýšlela témata článků, abych psala zběsile, až by se mi z klávesnice kouřilo – zasekla jsem se. Nevymýšlím témata a po nocích mě trápí škola.

Předem se omlouvám, že jsem hrozný člověk, ale je to se mnou tak. Když začnu být ve stresu, nedokážu se věnovat ničemu jinému než jen zdroji svých nervů. Nestíhám chodit ven na kafíčko, na procházky. A proč? Protože se učím.

Abych si jen nestěžovala, mám moc ráda vysokoškolský život. Přestěhovala jsem se do velkého města, kde to žije, a dělám si doma věci podle svého. Přednášky jsou mnohdy inspirativní a člověku vlijí novou chuť ke studiu do žil. Není to ovšem žádná procházka růžovým sadem.

5 problému, které možná poznáte v posledním ročníku bakalářského studia

1. Bloky, kredity – co mi chybí?!

Každá škola/každý obor má podmínky pro průchod do dalšího semestru jiné. Můj obor je specificky v plnění bloků, v nichž musím mít určitý počet kreditů. Teprve až splním požadovaný počet kreditů v blocích, můžu pomýšlet na ukončení studia.

Poslední ročník se nese v duchu matematiky (kterou upřímně a ze srdce nesnáším). Během zápisu do nekonečna počítáte kolik předmětu musíte splnit z určitého bloku, abyste byli v suchu. Ptáte se známých, na co budou chodit, ať na dané předměty nechodíte sami. Proč?… No, protože sdílení zápisků je skvělá věc!

Kombinujete, vymýšlíte… Stane se z vás zkrátka mistr kombinátor. Kontrolujete výpočty několikrát a máte pocit, že už nezvládáte ani základní matematiku – deset plus dvacet dva je…

ogybj

2. Je to blííízko…

Pokud jste si celé vysokoškolské studium jen užívali, chodili po akcích a občas se koukli na něco do školy. Začíná problém… Ukončení studia se blíží. Všechny povinnosti, které jste odkládali, se pomalu začínají vynořovat. Začínáte pomýšlet na to, že brzy stanete před komisí. Řekněme si to upřímně, když se soustředíte na studium a svírá vás ten stálý pocit, že jste v časové tísni, půlrok uběhne jako nic. Jste si jistí už teď, že před učiteli pravděpodobně zkolabujete.

giphy

 

3. Bakalářská práce

Máš téma? Máš vedoucího? Ještě ne?! Ale vždyť už je říjen! Jindy byste byli v této době v klídku. Však teprve začal před chvílí semestr, jenže dnes je všechno jinak. V ročníku probíhá doslova boj o hodnějšího vyučujícího. Kapacita se rychle plní, někteří vymýšlejí téma za pochodu.

4. Neschopnost psát

Otevřete word, cítíte polibek múzy, chcete psát… Zamyslíte se a najednou nic… Inspirace je fuč. Jako kdyby z vás ta přehnaná motivace vycucla všechny nápady. Většinou to dopadá tak, že napíše jen pár stran, které se vám za dva dny přestanou líbit, nebo nenapíšete vůbec nic.

635787377157822497-1439941140_number-8-gif

5. Nudíte a otravujete všechny okolo

Vzhledem k tomu, že se vaše bakalářská práce pro vás stala alfou a omegou všeho bytí, máte potřebu o ní neustále mluvit. Probírat váš postup, metody jaké používáte, na co nového jste přišli. Stává se z vás prakticky sociálně nepoužitelná osoba, protože mluvíte stále to samé ve smyčce..

 

Na druhou stranu je třeba si říct, že to zvládlo už mnoho lidí před vámi, a vy pokud to nebudete flákat a dáte do toho opravdu vše, to nejspíš zvládnete taky. Takže se všichni hezky uklidníme, stanovíme si přesné cíle, do kalendáře si můžeme označit dny, kdy budeme psát… A všechno by mělo jít lépe. Je třeba věřit!! (a trochu se modlit ke všemu, co znáte)

Taky vás bakalářka stresuje, nebo jste zatím v klidu?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *